Seksualiniai kompleksai kaip jie veikia vyru ir moteru bendravima, meile, seksa

Seksualiniai kompleksai – tai tendencingas žmogaus elgesys, kurį lemia konkrečios seksualinės fantazijos, psichologinės baimės ar įpročiai. Jei asmeniui būdingas koks nors seksualinis kompleksas, jo emocijos, suvokimas ir norai yra tarsi „apsėsti“ vieno tikslo. Kompleksų atsiradimą gali nulemti nemaloni gyvenimo patirtis. Tokie kompleksai daugiau ar mažiau būdingi kiekvienam žmogui arba gali pasireikšti konkrečiame gyvenimo tarpsnyje. Seksualinis kompleksas gali būti suvokiamas sąmoningai, arba ne, jis gali varginti žmogų, o kai kurie žmonės su savo kompleksais tiesiog susigyvena.

Apie seksualinius kompleksus dar XIX amžiuje prabilo Zigmundas Froidas bei Karlas Gustavas Jungas. Seksualinius kompleksus įdomiai savo knygoje „Complexus Amoris“ aprašė psichologas Andrius Kaluginas. Jei sekate mūsų nagrinėjamas temas, prisiminsite, jog šiek tiek gvildenome Edipo kompleksą. Kad geriau suvoktumėte, kas yra seksualiniai kompleksai, ir kaip jie veikia vyro ir moters bendravimą, pateiksime keletą populiariausių kompleksų.

Alisos stebuklų šalyje kompleksas. Tai kompleksas, būdingas moterims, kurios pasižymi lakia fantazija. Visi esame svajotojai, tačiau savo fantazijose sukurtą idealų bendravimo modelį perkelti į realybę yra beveik neįmanoma, todėl to žūtbūt nesiekiame. Alisos kompleksą turinčios moterys savo partneriui kelia aukštus reikalavimus, nes žino, ko konkrečiai nori ir nenurimsta to negavusios. Tokioms moterims gali būti sunku susirasti partnerį, o radusios antrąją pusę gali įkyrėti savo perfekcionizmu.
Donžuano kompleksas. Tai vyriškas seksualinis kompleksas būdingas tiems, kurie vis ieškodami naujų įspūdžių keičia moteris. Toks vyras gali apgaudinėti save bei aplinkinius, kad ieško tos vienintelės, tačiau iš tiesų yra lengvapėdis. Rimtos moterys tokiu vyru susižavės tik trumpam, todėl supratęs savo klaidą Donžuanas nebeturės iš ko rinktis.
Mesalinos kompleksas. Mesalinos kompleksą turinčios moterys nuolatos nevalingai flirtuoja. Dėl tokio moters elgesio į ją niekas nežiūri rimtai, todėl joms gali būti sunku susirasti rimtą partnerį ar įtikinti gyenimo draugą, jog ji ištikima ir turi rimtų ketinimų.
Otelo kompleksas. Šis kompleksas būdingas vyrams ir pasireiškia pataloginiu pavydu. Otelo kompleksą turinčiam vyrui gali kilti pavydo priepuoliai, net jei pavydėti pagrindo nėra. Šiuo atveju vyras ne tiek nori jaustis saugus dėl mylimos moters ištikimybės, kiek bijo būti pažemintas.
Romeo ir Džiulijetos kompleksas. Tai vyro ar moters polinkis tik įsimylėjus skubėti galvoti ar net planuoti santuoką. Toks kompleksas mūsų visuomenėje galėjo atsirasti dėl neigiamo požiūrio į intymius santykius iki santuokos. Šiandien kompleksas pasitaiko kiek rečiau, nes ištekėti ne taip sunku kaip Romeo ir Džiulijetos laikais. Be to, seksas iki santuokos nebėra toks didelis tabu.
Visas mūsų elgesys iš esmės yra nulemiamas baimių, nemalonių prisiminimų, tad nieko keisto, jog mūsų nerimas transformuojasi į kiek iškreiptus siekius. Geriau suprasdami savo pasąmonę tiek vyrai, tiek moterys suprastų savo motyvus ir lengviau rastų tobulo bendravimo receptą. To ir linkime užbaigdami šią trumpą pažintį su seksualiniais kompleksais.