Pažintys, savo antros pusės radimas, gyvai ar Internete – šiame enciklopediniame straipsnyje pateikiama visa informacija apie tai kaip įmanoma susipažinti lietuviams Lietuvoje ar už jos ribų, Airijoje, UK, Norvegijoje, ką daryti kad pažintis būtų sėkminga.

Ką galima pasakyti, susipažinti galima visur ir visada, bet šį procesą palengvina specializuoti servisai, suveda norinčius susipažinti. Todėl efektyviausia pažindintis per skelbimus Interneto pažinčių portaluose ar svetainėse, feisbuke, TV, radijuje arba dar geriau pažindintis gyvai, realiame pasaulyje, per specialius renginius, tokius kaip greitos pažintys (speeddating), pažinčių teminiai vakarėliai.

Pažintys Internetu: pliusai ir minusai

Pažindinantis Internete pagrindinis pliusas būtų, kad galite užmegzti ryšį su žmonėmis, su kuriais realiame pasaulyje niekada jūsų keliai nepersikirstų, kurie gyvena toli, kitame mieste ar šalyje, emigravę į kokią Airiją ar Ispaniją. O minusas pagrindinis toks, kad niekada nežinote kas ten, kitoje kompiuterio ekrano pusėje. Gal pažinčių anketą sukūrė ar skelbimą patalpino koks nupiepes dvylikametis, gal koks vyras apsimetinėja moterimi, gal nuotraukos visai ne to žmogaus ar 10 metų senumo. Internetas terpė pasireikšti, kaip geriausioms žmogaus savybėms, taip ir blogiausioms ir tai išryškėja pažindinimosi Internetu procese. Todėl moterims reikia pasirengti gauti daug įvairiausių nepadorių pasiūlymų.

Vyrams Internete pažindintis paprasčiau, su nepadoriais pasiūlymais problema žymiai mažesnė, bet iš kitos pusės, didelė tikimybė skirti daug savao laiko ir dėmesio netikroms moterų anketoms arba anketoms su pasenusiomis nuotraukomis, neįtikėtinai gražiai apdorotoms photoshopu ar pagautoms gražiausiomis gyvenimo akimirkomis. Kaip sakoma, vyrai myli akimis, todėl visą vyrų dėmesį ir sutraukią anketos su gražiausiomis nuotraukomis. Todėl reikai suprasti, kad jei matote gražią moters pažinčių anketą, tai į ją parašo daugybė vyrų, gauti atsakymą tikimybė nedidelė, ar net gavus atsakymą, iš tikro užmegzti pažintį nebus lengvą. Konkurencija tarp norinčių susipažinti didžiulė.

Taigi, apibendrinant, galima išskirti šiuos pavojus ar tiesiog nemalonius aspektus pažindinantis Internetu ir ne tik, pagrinde moterims, kai kurie galioja ir vyrams:

  - Siunčiami sekso ir susiję pasiūlymai;
  - Vyras ieško tiesiog meilužės, nenori rimtų santykių, to tiesiai nepasako iš karto;
  - Vyras meluoja apie savo šeimyninę padėtį;
  - Nuotraukos anketoje visiškai kito žmogaus;
  - Nuotraukos padarytos prieš 10-20 metų;
  - Bendraujant bandoma vienu ar kitu pagrindu išvilioti pinigų.

Kaip nuo to apsisaugoti? Geriausia naudotis tokių Interneto pažinčių svetainių paslaugomis, kurios stengiasi maksimaliai kontroliuoti savo narių kokybę, patikrina jų tikrumą, reaguoja į pranešimus apie nepadorius pasiūlymus ir blokuoja neadekvačius narius. Bet kuriuo atveju, visus minusus galima sutikti daugiau ar mažiau pažindinantis ir kitais būdais, o tas pliusas kad Internete galite surasti savo tikrąją meilę, su kuria niekaip jūsų keliais nepersikirstų gyvai, nusveria visus minusus.
 

Lietuviški Interneto pažinčių portalai: pažintys Draugas lt

Pažinčių portalu Lietuvoje galima pavadinti tik Draugas.lt. Šis Interneto kūrinys veikia nuo  1999 metų ir ilgą laiką buvo daugiau socialinių tinklų portalas, kažkas tokio kur galima žmonėms bendrauti, kol dar nebuvo Feisbuko. Todėl jame yra daugybė įvairiausių servisų leidžiančių užmušti laisvą laiką, pilna žaidimų, yra forumas, skelbimai, fortūnos skyrelis su visokiomis astrologinėmis nesąmonėmis, tokiomis kaip horoskopai, būrimai, sapnų išaiškinimai ir panašiomis. Taip pat, jei trūksta fantazijos, Draugas.lt padės su sveikinimais, tostais, prajuokins anekdotais ir linksmais paveiksliukais. Ypatingas dėmesys skirtas Lietuvoje paskutiniais metais išpopuliarėjusiems protmūšiams. Na ir, be abejo, jame yra pažinčių skyrelis. Draugas.lt pasižymi ypatinga reklamos gausa.


Specializuotos Lietuviškos Interneto pažinčių svetainės

Žinomiausios Lietuviškos Interneto pažinčių svetainės yra Flirtas.lt, Ieskok.lt ir DarniPora.lt.

Iš šių svetainių Flirtas.lt yra jauniausia, bet, ko gero, populiariausia, turinti daugiausiai narių. DarniPora.lt pozicionavosi visą laiką į rimtas pažintis ilgalaikiam bendravimui ir santuokai, bet jau daugelį metų yra apleista ir jos populiarumas gerokai sumažėjęs. Ieskok.lt svetainė pozicionuoja save kaip nemokamų pažinčių svetainė, bet kažkokio išskirtinumo neturi. Jos programėlė telefonui visiškai netinkama naudoti.


Pažinčių programėlės telefonams

Nors visos didžiosios lietuviškos pažinčių svetainės turi savo programėles telefonam, bet jos dažniausiai nelabai patogios, turi įvairių klaidų ir yra tik ne pati geriausia alternatyva web versijoms. Todėl populiariausios telefonų aplikacijos pažintims Lietuvoje yra Badoo ir Tinder.  Tinder pažinčių sistema aplamai prasidėjo nuo programėlės, tik vėliau atsirado pažinčių sistemos web – naršyklės versija. Na o Badoo tiesiog yra didžiausia pažinčių svetainė pasaulyje, todėl turi ir vieną iš geriausių programėlių pažintims.


SMS pažintys

SMS pažintys išpopuliarėjo tada, kai dar nebuvo išmaniųjų telefonų ir normalių pažinčių svetainių. Kažkiek gyvos yra iki šiol, nors prasmės jokios neturi. Paprastai jos susiveda į tai kad reikia nusiųsti mokamą SMS kad gauti kontaktinį numerį iš skelbimo arba nusiųsti mokamą SMS kad patalpinti pažinčių skelbimą. Dauguma SMS pažinčių svetainių yra tiesiog apgavystė, viliojanti pinigus ir skelbimai jose yra netikri. Iš žymesnių SMS pažinčių svetainių galima paminėti Bučkį –  http://buckyssms.us.lt/

Šiaip SMS pažintys orientuotos į labai greitą susipažinimą, perėjimą į bendravimą telefonu, todėl pagrinde skirtos sex pažinčių užmezgimui.


Pažintys skelbimų portaluose

Skelbiu.lt ir kituose skelbimų portaluose vis dar egzistuoja pažinčių rubrikos, nors ir praradusios populiarumą po pažinčių svetainių išpopuliarėjimo. Šiuo metu jose galima rasti pagrinde tik seksualinių paslaugų pasiūlymus arba vyrų, ieškančių meilužių, skelbimus.


Pažintys TV kanaluose ir laidose

Vienas iš galimų būdų susipažinti ir SMS pažinčių atmainų – nusiuntimas SMS su savo pažinčių skelbimu į specialų numerį ir tas skelbimas po kurio laiko parodomas televizoriaus ekrane. Šis būdas tinkamas žmonėms, patologiškai bijantiems kompiuterių ir Interneto telefone.


Radio pažintys FM kanalais

Šiuo metu egzistuojantis pažinties radio kanalais būdas – A2 radio stoties pažinčių skelbimai.


Pažinčių renginiai gyvai

Daugeliui galbūt girdėtas terminas greitos pažintys – „speeddating“. Tai pažintims skirti renginiai, kai surenkama vienodas skaičius vyrų ir moterų ir suteikiama galimybė visiems pabendrauti „tet-a-tet“, vienas su kitu indvidualiai. Paprastai tai vyksta taip – visi susėda poromis prie sunumeruotų staliukų. Tarpusavyje duodama galimybė pabendrauti 5 minutes, po to nuskamba signalas ir vyrai pereina prie sekančio pagal numerį staliuko. Paprastai būną 10-14 vyrų ir tiek pat moterų. Kai visi pabendrauja su visais, paprastai vyksta koks nors žaidimas, kur jau galima užmegzti ilgesnį pokalbį su patikusiais. Taip pat kiekvinas pažymį specialiame savo lape, su kuom norėtų pratęsti pažintį, jei sutampa abiejų pusių norai, jie gauna vienas kito telefono numerius.

Kokie tokio pažindinimosi būdo pliusai – paprastai 5 minučių pakanka kad susidaryti pirminį įspūdį ir nuspręsti ar norisi pabendrauti toliau. Minusas – pabendravus su tiek žmonių ganėtinai sunku prisiminti ir atsekti kas ką sakė. Bet kuriuo atveju toks 5 minučių gyvas pabendravimas duoda žymiai daugiau supratimo ar galite būti pora, nei mėnuo bendravimo Internetu.

Pažintys DUK (FAQ) – dažniausiai užduodami klausimai ir atsakymai

K. Tai Internete geriau nesipažindinti, jei ten pilna visokių nesąmonių?

A. Internetas yra neįtikėtinai galingas įrankis pažinčių procese, bet kaip ir bet kokių įrankiu, juom reikia išmokti naudotis efektyviai. Atsijoti pelus nuo grudų, išmokti nekreipti dėmesio į neadekvačias reakcijas, nesąmoningus laiškus. Kadangi neadekvatūs dalykai sukelia didžiausią emocinė reakciją, tai nepatyrusiam, pabandžiusiam pažintys Internete, kartais sukyla stipri atmetimo reakcija, bet jai reikia nepasiduoti.

K. Ar vyrai Internete ieško tik sekso?

A. Dauguma vyrų visur ieško sekso, Internete tiesiog ši jų savybė atsiskleidžia ryškiausiai, juk daugumai lengviau pasiūlyti seksą elektroninėje žinutėje nepažįstamajai, nei gyvai žiūrint į akis bendradarbei. Tiesiog ne visi gimę būti #metoo herojais. Bet kaip ir visur, Internet yra ir adekvačių, rimtų santykių ieškančių vyrų. Tiesiog, kaip jau minėta, reikia išmokti atskirti pelus nuo grūdų.

K. Tai koks geriausias būdas susirasti antrąją pusę, Internete ar gyvai?

A. Ieškant antrosios pusės geriausia išnaudoti visas galimybes, ir Internetą, ir pažintis gyvai, svarbiausia nesėdėti pasyviai, nelaukti kol atjos princas ant balto žirgo (ar mercedeso) ar prieis princesė ir pati užkalbins.