Virtualus bendravimas
Šiandien dauguma mūsų, nebeįsivaizduojame bendravimo be trumpųjų telefono žinučių ar be internete gyvuojančių socialinių tinklų, kurie suteikia galimybę kas dieną bendrauti, susirašinėti, pažindintis. Technologijos leidžia bet kuriuo paros metu susisiekti su net ir toli nuo mūsų esančiu žmogumi. Tokiu būdu suteikiama galimybė mėgautis internetinio (virtualaus) bendravimo džiaugsmu. Tačiau ar tikrai toks bendravimo būdas, visada gali atstoti gyvą ryšį su kitais žmonėmis ? Ko netenkame bendraudami virtualiai ? Nejaugi gauta trumpoji žinutė ir ekrane matomas užrašas “ labas “, gali prilygti gyvam bei šiltam apsikabinimui susitikimo pradžioje, kurį mes galime dovanoti vieni kitiems ? Vis dėlto, virtualus bendravimas gali būti vertinamas dvejopai.

Virtualus bendravimas. Kokie jo privalumai?

Internetinio (virtualaus) bendravimo atsiradimas, žinoma, itin palengvina kasdienę mūsų komunikaciją. Ne paslaptis, jog šiuolaikinis gyvenimo būdas diktuoja savas taisykles : mes dažnai esame užsiėmę, nuolat skubame, jaučiamės įpareigoti atlikti daugybę darbų ir vos spėjame prisitaikyti prie greito gyvenimo tempo. Taigi, visa tai sukuria sudėtingesnę situaciją, kai norime tiesiog susitikti, pasikalbėti, pabūti kartu... Tad į pagalbą, pasitelkiame virtualų bendravimo būdą. Tereikia įsijungti kompiuterį arba mobilųjį telefoną, ir vos per kelias sekundes galime išsiųsti savo žinutę pasiilgtam žmogui. Galime bendrauti, diskutuoti, dalintis informacija neišeidami iš namų. O vietoj gyvų emocijų, anapus esančiam “ virtualiam pašnekovui “ , mes dovanojame ekrane matomus veidelio formos paveikslėlius: liūdną ar linksmą, besijuokiantį ar verkiantį pavaizduotą veidelį. Ko gero, virtualus komunikavimas tampa neišvengiamas. Bet ar tikrai visada verta pamiršti gyvą pokalbį, gyvą žvilgsnį ar tikras emocijas ?

Virtualus bendravimas. Kokie jo trūkumai?

Nepaisant internetinio (virtualaus) bendravimo privalumų, neretai pasigirsta ir kiek kontraversiškesnių vertinimų. Kai kurie psichologai išsako gana kritiškų argumentų internetinio (virtualaus) bendravimo atžvilgiu. Psichologų teigimu, virtualus bendravimas negali duoti to, ką gali suteikti tikras, gyvas bendravimo mechanizmas. Niekas nesiginčija, kad žmogus iš prigimties yra sutvertas būti kolektyvo ar konkrečios bendruomenės nariu. Jam svarbu socializuotis, pritapti, palaikyti tarpasmeninius ryšius. Todėl ne veltui nuo mažens mes mokomės bendrauti, trokštame įgyti socialinių įgūdžių ir neretai išgirstame edukologų raginimus vesti savo atžalas į būrelius ar kitokius kolektyvinius pasibuvimus.

Taigi, virtualus bendravimas nemoko kaip prieiti ar užkalbinti, užmegzti pokalbį, palaikyti reikiamą diskusijos nuotaiką. Bendraudami ekrano pagalba, mes nematome kito žmogaus veido, negalime suprasti, kaip jis jaučiasi, ką galvoja. Neturime galimybės palaikyti  svarbaus akių kontakto. Visa tai tarsi verčia nutolti nuo tikrojo suvokimo, kaip mes turime elgtis, kaip privalome bendrauti. Nesuvokiame ko reikėtų vengti vienoje ar kitoje situacijoje. O galiausiai, mes nustojame suprasti ir priimti kito žmogaus bendravimo manieras, jo emocijas.

Savaime suprantama, kad bendraudami realiame gyvenime, mes esame priversti laikytis ir tam tikros kultūros : negalime valgyti, jeigu kalbame, norime atrodyti pasitempę ir stengiamės paisyti visuotinių normų. Tuo tarpu, pripažinkime, internetinio (virtualaus) bendravimo metu, mes negalime matyti vieni kitų. Rašydami žinutes, mes tuo pačiu metu galime ir klausytis muzikos, ir kramsnoti vakarienę... Todėl virtuali komunikacija, atsisakant tikrojo bendravimo, gali būti net žalinga. Psichologai ir sociologai vieningai sutinka : internetinio (virtualaus) bendravimo mūsų gyvenime turėtų būti saikingai, o gyvą ryšį žmogui reikėtų patirti kuo dažniau.

Tad nepaisant internetinio (virtualaus) bendravimo privalumų ir sėkmės, verta puoselėti ir gyvą ryšį su šeima, artimaisiais, draugais bei kitais žmonėmis. Nepamirškime, kad kiekvienas gyvas šypsnis, draugiškas rankos paspaudimas ar apkabinimas, reiškia iš tiesų labai daug. Jeigu turime galimybę, vietoj trumposios žinutės : “ Su gimtadieniu ! “, verčiau užsukime į svečius pasveikinti draugo kartu su ranka rašyta atvirute, o jeigu mums rūpi giminaičio ar kaimyno sveikata, vietoj ekrane matomo klausimo “ Kaip jautiesi ? “, nepatingėkime jo aplankyti ir palaikyti už rankos sunkesnės akimirkos metu...