Is romantizmo i realizma santykiuose

„Kur dingo ta, kurią įsimylėjau? Kantri, besišypsanti, visada geros nuotaikos“. „Kodėl jis taip elgiasi? Niekada jo tokio nemačiau. Pasirodo, aš jo visai nepažįstu“. Tokios ir panašios mintys aplanko kiekvieną porą, peržengusią į antrą santykių etapą. Iš romantizmo žengusią į realizmą. Bet apie viską iš eilės…

Pirmas santykių etapas – tai susipažinimas, pirmieji pokalbiai ir susitikimai, kurie baigiasi susižavėjimu. Vienas kitą suradę ar aplinkybių suvesti du žmonės pradeda jausti abipusį potraukį. Tiek seksualinį, tiek dvasinį. Gimsta natūralus poreikis būti kartu. Šį etapą paprastai vadinam romantišku, nes šiek tiek labiau susikoncentruojame į teigiamas kito žmogaus savybes. Dažnai paradui vadovauja geismas, kuris nepripažįsta kritinio mąstymo ar ilgalaikių planų. Jaučiamės sutikę savo idealą, tad visas idealo savybes jam ar jai sėkmingai ir priskiriame.

Niekas nestovi vietoje

Jeigu pakeltume akis į dangų, įsitikintume, kad kiekvieną sekundę jis yra kitoks. Taip ir dviejų žmonių draugystė. Ji nuolat kinta. Po kelių mėnesių pažinties, bendravimo romantiškus prisipažinimus bei ilgesingus žvilgsnius keičia žemiškesnis bendravimas. Tai, apie ką tik svajojome, tampa pasiekiama. Galime atversti kito žmogaus pasaulį tarsi įdomią knygą ir perskaityti nuo pirmo iki paskutinio puslapio. Čia ir prasideda tikroji draugystė. Antras santykių etapas – tai galimybė tapti geriausiais draugais ir toliau tęsti bendrą gyvenimą. Bendravimas tampa gilesniu, vis daugiau kalbama ne apie praeitį, bet apie dabartį ir ateitį. Santykiai tvirtėja, tampa įvairiapusiškesni.

Kodėl realizmas?

Antrame žingsnyje sužinome apie mylimą žmogų daug naujų dalykų, net ir tokių smulkių, kaip pavyzdžiui: ji kramto nagus, o jis nemėgsta plauti indų. Smulkmenos tampa reikšmingom. Idealizuotas kito žmogaus portretas keičiasi, pastebime ne tik pliusus, bet ir minusus, dažnai į pastaruosius net labiau susitelkiame. Pradedame manyti, kad turime pakeisti kitą žmogų, paversti jį tokiu, kokį įsimylėjome. Iš visų kampų gali pradėti lįsti santykių baubai – konfliktai, konkuravimas, nusivylimas, baimė, pyktis, skyrybų grėsmė. Romantiškam etape nei neįtariam, kad tokie egzistuoja, bet jiems tai nė motais, jie užklumpa mus nepasiruošusius.

Kas toliau?

Viską sprendžia laikas ir abiejų žmonių pastangos. Atradus vienas kito trūkumus galima tobulėti ir išmokti gyventi su kitu. Realizmas skatina stengtis pačiam pasiekti pažintyje tai, ką romantizmas davė už dyką. Šito išmokus, santykiai žengia į priekį ir galima vėl svajoti, tik jau nusiėmus rožinius akinius. Jeigu seksis, gal vėl sugrįšite į romantizmą…