Pavydas vaistas ar nuodas poros santykiuose

Jūsų išrinktasis netyčia pavadina jus kitos moters vardu, jis ilgai žiūri į jūsų draugės nuotrauką, su entuziazmu pasakoja apie naujas pažintis, apie naująją savo bendradarbę… ir štai pavydo kibirkštys jau virsta laužu. Pavydas – tai įtarumas, savininkiškumas, net pyktis ir destrukcija. Tai išties galinga jėga, kuri gali apkartinti tiek vieno žmogaus, tiek abiejų partnerių gyvenimą. Apie pavydą pradėjome niūriomis spalvomis, tačiau verta paminėti, kad nedidelės pavydo dozės gali būti visai nekenksmingos, net turėti teigiamą poveikį. Tad atsakyti į klausimą, ar pavydas yra nuodas, ar vaistas, nėra taip paprasta.

Pavydo bacila gali apsikrėsti tiek vyrai, tiek moterys. Moterys galbūt pasižymi šiek tiek didesniu atkaklumu, kuomet pavydo kurstomos mėgina atsikovoti mylimo žmogaus dėmesį. Tačiau neretai nutinka, kad būtent vyrus iš pusiausvyros išmuša įkyrus pavydo jausmas. Juk moters grožiui neabejingi visi aplinkiniai, tad kur benueisi, kur bepasisuksi, pavydas tarsi šuo vyrą seka iš paskos. Jei leidžiama pavydui užvaldyti mintis, gero nelauk.

Teigiama, kad pavydui lengviau pasiduoda psichologinių problemų turintys žmonės. Asmuo, kuris jaučiasi nesaugus, priklausomas nuo kitų, nepasitikintis savimi, gali būti linkęs net į pavydo priepuolius. Antroji pusė gali stipriai išgyventi dėl tokių scenų. Juk sunku, kuomet nesi niekuo prasikaltęs, bet turi nuolat teisintis ir įtikinėti kitą žmogų savo ištikimybe. Kartais pavydu galima net pastūmėti partnerį pateisinti neramias jūsų mintis. Perdėtas pavydumas gali išvarginti abu partnerius ir net baigtis skyrybomis. Tokiu atveju pavydas tikrai apnuodija gyvenimą.

Tačiau saikingas pavydas, kaip minėjome, gali turėti teigiamą pusę. Pavydas gali būti pirmuoju požymiu, kuris leis suprasti kito žmogaus jausmus pradiniame pažinčių etape, vos užsimezgus daraugystei. „Ką šiandien veiksi? Gal susitinki su kuo nors?“ – toks merginos klausimas, užduotas vaikinui, išduoda, jog jai ne vis vien, ar jis susitiks su kita. Nors mergina nieko konkretaus nepasiūlo, tačiau akivaizdu, kad jos širdyje jau gimė nedidelis pavydas, vadinasi, ir susižavėjimas. Pavydas – tai savotiškas komplimentas. Mažos pavydo kibirštėlės nebūtinai turi užkurti chaotišką konfliktų laužą, jos gali pakurstyti aistras tiek besimezgančiuose, tiek ilgalaikiuose santykiuose ir netgi dar labiau padidinti prisirišimą.

„Pavydas yra liga. Meilė yra sveikata. Nebrandus protas dažnai maišo vieną su kitu ir daro prielaidą, jog kuo labiau mylime, tuo labiau turime pavydėti, tačiau šie jausmai beveik nesuderinami, vienas jų beveik nepalieka vietos kitam.“ – pastebėjo amerikiečių rašytojas Robertas A. Heinleinas. Tik labai išmintingai ir atsargiai leidus pavydui vadovauti paradui, galima pasiekti teigiamų rezultatų. Daug dažniau pavydas apakina, atneša skausmą ir dvejones. Tad geriausias sprendimas – leisti karaliauti meilei, o pavydui – tik klusniai tupėti prie sosto. Nes pavydas, vis dėlto, labiau nuodas, nei vaistas.