Meile ir neapykanta keliauja drauge, kodel?

Tarp moters meilės ir neapykantos nė adatos neįsprausi. (Leo Belmonto)

Lenkų rašytojas taikliai pastebėjo, jog du tokie skirtingi jausmai dažnai keliauja greta. Belmonto apsiriko tik dėl vieno dalyko – tai būdinga ne tik moterims. Meilės ir neapykantos jausmų kokteilis dviejų žmonių draugystėje – tai universalus reiškinys, kurį pastebės kiekvienas, kuris stipriai pamilo kitą žmogų.

Psichologo Aaron Ben-Zeév teigimu, šis kontrastingų jausmų pasireiškimas neatrodys keistas, jei suvoksime, jog meilė yra daugiasluoksnis jausmas, kuriame telpa daugybė smulkesnių emocijų, tame tarpe ir pyktis. Tačiau net ir tai įsisąmoninus, lieka neaišku, kodėl tokia pikta emocija slepiasi nuoširdžiame jausme kitam?

Atsakyti nėra taip paprasta, tačiau yra keletas galimų paaiškinimų.

Dažniausiai teigiamai arba neigiamai reaguojame į atskiras partnerio savybes. Natūralu, kad vieni bruožai sukelia šiltus jausmus, kiti – erzina ir net sukelia pyktį. Galime mylėti partnerį už jo išmintį, linksmą būdą, bet neapkęsti jo silpnavališkumo, pedantiškumo ar panašiai.

Pyktis gali tapti neįprasta meilės siekimo priemone. Be proto mylėdami kitą žmogų be atsako pradedame pykti ant jo dėl jo šaltumo, abejingumo. Nors įsimylėjęs žmogus retai tai suvokia sąmoningai, tačiau jis griebiasi pykčio tarsi paskutinio šiaudo sakydamas sau „jei durys neatsivėrė parodžius šiltus jausmus, gal jas atvers pyktis“.

Dar vienas racionalus paaiškinimas, kodėl pykstame ant mylimo žmogaus, yra mūsų laisvės apribojimas. Vos įsimylėję to dar nejaučiame, bet santykiams įsibėgėjus pamatome, kad mūsų asmeniniai įpročiai ir planai vis labiau įtakojami kito žmogaus – mūsų mylimojo. Nors patys siekiame būti visada su juo ar ja, tačiau iš dalies nenorime atsisakyti savo laisvės, todėl gimsta pyktis.

Yra ir dar viena priežastis ir ji puikiai atskleidžia meilės ir neapykantos sąjungos keblumą. Kai mylime kitą žmogų, nori nenori turime atverti savo pasaulį ir parodyti kitam save tokius, kokie esame. O juk kiekviename iš mūsų yra netobulumų, ydų. Kaskart pripažinti jas yra be galo sunku. Čia gali gimti gėda, baimė ir, be abejo, pyktis.

Jei visi minėti paaiškinimai nepadėjo atsakyti į kausimą, kodėl meilė ir neapykanta keliauja greta, geriausiu atsakymu galėtų būti šie Nato Kingo Kolo dainos žodžiai:

Kartais myliu tave, kartai nekenčiu tavęs. Bet kai nekenčiu tavęs, tai dėl to, jog myliu tave.