Kas vyksta musu organizme kai isimylime

Kai įsimylime, mes keičiamės. Moterys keičia šukuosenas, vyrai dažniau plauna automobilius arba perka naujus batus, apskritai tiek vieni, tiek kiti tiesiog pameta galvą ir elgiasi neįprastai. Tačiau įsimylėjus keičiasi ne tik mūsų elgesys, kinta net mūsų fiziologija. Tokie pokyčiai šiuo metu itin domina psichologus. Įdomiausia ir svarbiausia tai, jog organizmo pokyčių mes negalime suvaldyti. Jei jau įsimylėjome, fakto nebenuslėpsime, nes apie tai byloja mūsų širdies ritmas ar hormonų lygis. Todėl baigėsi laikai, kuomet galėjome patys sau meluoti, jog mūsų neaplankė amūras ir savo išsiblaškymą ar kitus požymius priskirti išgalvotoms priežastims. Įsimylėjimą išduoda mūsų kūnas ir mokslininkai jau žino, kas konkrečiai keičiasi.

Fiziologiniai pokyčiai, kurie atsiranda įsimylėjus:
• Pagreitėja širdies ritmas. Įsimylėjusio žmogaus organizme padaugėja hormono adrenalino. Šis savo ruožtu paspartina širdies darbą.
• Prakaituoja delnai. Pirmų pasimatymų metu turbūt kiekvienas pastebi gausiai prakaituojančius savo ar kito delnus. Delnai prakaituoja dėl jau minėto adrenalino pliūpsnio į vargšo įsimylėjėlio organizmą.
• Keičiasi mūsų hormonų pusiausvyra. Įsimylėjusio žmogaus organizme padaugėja kortizolio. Šis hormonas išsiskiria kaip atsakas į stresą. Tai parodo, jog įsimylėjimas ne tik malonus, bet ir įtampą keliantis jausmas. Moterų organizme padaugėja testosterono, vyrų organizme priešingai – testosterono lygis mažėja. Mokslininkai aiškina šį pokytį tuo, jog gamta taip elgdamasi pati mėgina suvienodinti priešingas lytis, kad jos lengviau rastų bendrą kalbą.
• Suaktyvėja smegenų veikla. Natūralu, jog pamilę kitą žmogų daug galvojame apie jį ir priverčiame veikti savo smegenis. O šios išties nesnaudžia. Įsimylėjusio žmogaus smegenys išskiria daugiau neurotransmiterio dopamino. Dopaminas neatsiejamas nuo teigiamų emocijų, atsipalaidavimo, euforijos jausmo. Dopaminas organizmui yra tarsi kofeinas. Būdami su mylimu žmogumi ne tik sąmoningai bet ir pasąmonės lygmeny trokštame vėl su juo susitikti, nes mus „veža“ dopamino dozės, kurias gauname būdami kartu.
• Išsiplečia akių vyzdžiai. Netikite? Išmėginkite patys. Pabendraukite penkias minutes su žmogumi, kuris jaučia jums simpatiją ir su žmogumi, kuris jūsų nemėgsta. Pastebėsite, jog teigiamai jūsų atžvilgiu nusiteikusio žmogaus vyzdžiai po pokalbio kiek didesni.
• Prarandame apetitą. Įsimylėjęs žmogus valgo mažiau ne tik dėl to, jog pamiršta ar neranda tam laiko tarp meilės laiškų rašymo. Paprasčiausiai hormonas kortizolis, kurio įsimylėjęs organizmas turi į valias, priverčia susitraukti skrandžio kraujagysles, todėl netenkame apetito.

Nors pasimatymas – malonus ir geidžiamas gyvenimo įvykis, nenustebkite, jog prieš eidami susitikti su žmogumi, kuris krito į akį, jausitės tarsi prieš egzaminą ar skrydį lėktuvu. Mūsų organizmas atitinkamai reaguoja į visus mūsų dvasinius pokyčius, todėl prieš įsimylėdami pagalvokite, ar jūsų organizmas pasiruošęs tokiai pokyčių dozei.