Meilė sau - kaip nežlugdyti
Viena iš didžiausių kiekvieno asmens kovų yra ne kova su kokia nors išorine jėga, o su pačiu savimi. Kasdien kovojame su savimi stengdamiesi įveikti savo įpročius, baimes, mėginame priimti save tokius, kokie esame. Ne kiekvienas galime pasigirti, jog tikrai mylime save ir esame savimi patenkinti. Meilė sau nėra gamtos dovana, tai vidinės ramybės, optimizmo ir darbo su savimi rezultatas.
Turbūt kiekvienas skaitytojas pripažins, kad nori mylėti save. Ir tikriausiai kiekvienas galėtų papasakoti šimtus būdų, kaip nenoromis meilę sau kasdien griauna. Todėl pateiksime kelis patarimus, kaip nustoti žlugdyti mūsų gerai savijautai ir pasitikėjimui gyvybiškai būtiną „deguonį“ – meilę sau.

Venkite negatyvių minčių apie savo išvaizdą. Dažnas išgyvename akimirkų, kuomet pažiūrėję į veidrodį susigadiname nuotaiką, kuomet nesinori niekur eiti, nes nepasitikime savimi. Jei tokios mintys užplūsta, neduokite joms laisvės. Jei niekas nepadeda, pabūkite su savimi gamtoje, kur nėra veidrodžių, skirkite laiko grožio procedūroms ar nusipirkite gražų drabužį.
Nepamirškite savo pasiekimų. Jei norisi kaltinti save dėl padarytų klaidų, jei užpuola „esu nevykęs“ virusas, priminkite sau savo gerąsias savybes. Pasikabinkite ant sienos savo diplomus, pasidėkite ant darbo stalo šeimos ir geriausių draugų nuotraukas, skirkite laiko savo hobiams. Jūs tikrai turite talentų ir jus be abejo supa nuostabūs žmonės (o tai irgi yra pasiekimas).
Nepasiduokite lyginimo manijai. Noras lyginti save su kitais – tai pats didžiausias meilės sau priešas. Jei pulsite analizuoti kitų pasiekimus, jų išvaizdą ir greta vis statysite save, natūralu, jog dažnai teks nusivilti, jog esate ne toks turtingas ar gražus kaip kiti. Tačiau kitaip ir būti negali – juk jūs esate kitoks. Todėl paprasčiausiai nelyginkite savęs su kitais, nes tai neduoda jokių vaisių.
Nutraukite ydingus santykius. Jei leisdami laiką su žmogumi nuolat pasiduodate negatyvioms mintims, tai rodo, kad tik švaistote energiją bendravimui, kuris jus psichologiškai vargina ir nuolat priverčia jaustis nepilnavertišku. Todėl geriausia būtų tokius santykius paprasčiausiai nutraukti.
Atraskite savo išskirtinumą. Kai pasiduodame savigriovai, teisinamės tokiu argumentu: „kaip galiu mylėti save, jei esu niekam tikęs, esu visiška vidutinybė“. Stop! Jūs esate unikalus, turite išskirtinių savybių, tik visai tai pamiršote. Atraskite savo unikalumą. Pagalvokite, kuo jūs išsiskiriate iš kitų ir pripažinkite sau, jog esate ypatingas, todėl mylėti save tiesiog būtina.
Jei norite mylėti save, jums nereikia sudėtingų kursų, brangių saviugdos paskaitų, tiesiog sekite savo aistromis, skirkite laiko savo dvasiniam ir išoriniam grožiui, nurimkite, giliai kvėpuokite, nepasiduokite standartizuoto grožio etalonui ir siauram tobulos asmenybės kultui. Tiesiog mylėkite save ir pamatysite, kad užplūsta optimizmas, o bendravimas su kitais žmonėmis tampa paprastas ir šiltas.