Pazintims trukdo isipareigojimu baime

Visi turime baimių. Vieni bijo vorų, kiti – aukščio ar tamsos. Kalbant apie baimes, susijusias su romantiniu bendravimu, vienas iš pagrindinių „baubų“ yra įsipareigojimas kitam žmogui. Įsipareigojimo baimė, arba tiesiog santykių baimė, tai nerimas, kurį sukelia mintys apie rimtus ilgalaikius santykius. Tokią baimę turintys žmonės myli ir įsimyli kaip ir visi, tačiau patys bijo savo jausmų ir kuo labiau prisiriša prie kito, tuo didesnį nerimą išgyvena.

Kas dar slypi po šia baime?
Žmogui, kuris myli atvira širdimi, gali pasirodyti keista, kaip galima mylėti, bet tuo pačiu bijoti meilės. Tačiau viskas nėra taip paprasta. Santykių baimė atsiranda dėl to, jog būdami su kitu žmogumi tampame pažeidžiamais, bijome galimų klaidų. Tokia baimė užvaldo tuos, kurie visose gyvenimo srityse yra perfekcionistai. Vos tik įsimylėję jie pradeda dvejoti, ar tai tikrai jiems skirtas žmogus, todėl bijo žengti toliau. Įsipareigojimo baimė yra dažna santykių problema tarp karjeristų. Tokiems žmonėms sunku susidėlioti prioritetus ir jie nenori pripažinti, jog meilė turi stovėti aukščiau už karjeros galimybės, jie bijo iššvaistyti laiką santykiams, į draugystę žiūri tarsi į gerą arba blogą investiciją. Kartais įsipareigoti bijoma dėl to, jog partneris pernelyg spaudžia tikėdamasis konkretaus atsakymo. Kiekvienas tvirčiau jaučiamės, kai esam tikri, jog sprendimą priėmėme laisva valia, o ne pasidavę spaudimui, todėl iš esmės kalčiausias šiuo atveju yra tas, kuris primygtinai klausia „ar būsime kartu amžinai?“.

Kaip elgtis, jei santykius ardo įsipareigojimo baimė?
Jei susitikinėjate su žmogumi, kurio akys žiba susitikus, kuris yra dėmesingas partneris, tačiau delsia ir vengia bendros ateities temos, pamėginkite išsiaiškinti, kas po tuo slypi. Pamėginkite prakalbinti jį, parodykite, kad jūs priimsite bet kokį atsakymą. Jei santykių stabdis yra įsipareigojimo baimė, ji turi savo priežastį. Galbūt jis ar ji vis dar neatsigauna po nepavykusių santykių. Tuomet duokite jam daugiau erdvės, daugiau laiko ir kantriai laukite. O gal jis ar ji bijo prarasti savo individualumą. Tuomet kalbėkite apie tai, kaip abu įsivaizduojate draugystę, ko kiekvienas turėtumėte joje atsisakyti. Galbūt baiminamasi visai be reikalo.

Santykių baimę galima įveikti. Tačiau pirmasis žingsnis kovoje su ja – atvirumas. Žmogus, kuris vengia rimtų santykių tik iš baimės, turi būti atviras sau ir partneriui. Tik taip į dienos šviesą iškils baimės priežastis. O ją gali padėti įveikti ne kas kitas, o būtent žmogus, kuris nori būti kartu. Paprasta, tiesa? Juk neveltui sakoma, jog verta pažvelgti savo baimei į akis.