Amziaus skirtumas ar kliutis pazinciai, bendravimui, meilei?

Du žmonės suranda vienas kitą vadovaudamiesi neapčiuopiama ir paslaptinga patrauklumo magija. Kartais ši galinga jėga susižavėjimo saitais suriša vienas į kitą panašius žmones, kartais – labai skirtingus. Jei skiriasi partnerių ūgis, plaukų spalva, niekam nekyla abejonių, kad tai galėtų kliudyti santykiams. Tačiau dažnai diskutuojama, ar bendravimui poroje nekliudo toks neatitikimas kaip partnerių amžius.

Jei poroje amžiaus skirtumas vos 1-5 metai, tai dažniausiai visiškai nekliudo bendravimui, kadangi du žmonės yra tos pačios kartos atstovai, abu yra sukaupę panašią gyvenimišką patirtį. Tačiau dėl didesnių amžiaus skirtumų visuomenės nuomonės išsiskiria.

Didelis amžiaus skirtumas – trukdo ar padeda?

Tie, kurie mano, kad amžiaus skirtumas turi didelę reikšmę, neklysta sakydami, jog skirtingo amžiaus žmonės turi skirtingus poreikius. Tarkime 14 metų mergina, įsimylėjusi 30-metį, svajos apie tikrus jausmus ir prisirišimą, o tokio amžiaus vyrui ši draugystė gali būti tik laikinas malonus nuotykis. Arba 40 metų moteris, draugaujanti su 21 metų jaunuoliu, gali trokšti šeimos, veikų ir sėslumo, o jos partneris dar visai nenorės rimtų įsipareigojimų.

Didelis amžiaus skirtumas tampa svarbiu veiksniu, kuomet pora susimąsto apie tolimą ateitį. Senyvas vyras, nebegalintis pasirūpinti jauna savo žmona ir vaikais, gali stipriai išgyventi dėl tokios padėties. Panašiai ir senyva moteris, suprantanti, jog jos jaunas partneris bus seksualiai aktyvus daug ilgiau nei ji, gali jausti kaltės jausmą. Šias problemas gali įveikti begalinė meilė, tačiau prieš pasiryžtant tokiai draugystei, reikėtų pagalvoti apie viską iš anksto.

Kitame požiūrio fronte laikosi tie, kurie mano, jog visos šios minėtos problemos gali būti nulemtos visai ne amžiaus, o psichologinės brandos. Juk vieno žmogaus vertybių sistema tvirtai susiformuoja vos sulaukus 18-os, kitam sunku susivokti savyje, nors ant nosies jau 60-sis gimtadienis. Be to, kartais taip sunku susirasti savo sielai artimą žmogų, tad kam paieškas apriboti amžiaus limitu? Gal jūsų sielos draugas yra visai šalia ir jus skiria tik amžiaus skirtumo barjeras.

Pastebėta tendencija, kad vyrai, jei jau renkasi ne savo amžiaus moteris, renkasi jaunesnes partneres, moterys – vyresnius vyrus. Tokį vyrų elgesį psichologai aiškina nesąmoningu siekimu susirasti tikrai sveiką moterį, kuri padovanos jam palikuonių. Moterų motyvacija grindžiama saugumo siekiu. Tai jos gali taip pat daryti nesąmoningai, trokšdamos aprūpinti save ir vaikus. Taigi, gamta pati šiek tiek pastūmi mus ieškoti partnerio iš kitos amžiaus kategorijos. Tad ar verta dėl to perdėtai nerimauti?

Amžiaus skirtumas gali visai nekliudyti romantiškuose santykiuse, arba priešingai – tapti pagrindiniu nesutarimų šaltiniu. Viskas priklauso nuo individualaus atvejo. Vienaip ar kitaip, renkantis partnerį geriausia vadovautis širdies balsu, o ne gimimo metais, įrašytais pase. Jei likimas jus suves su vyresniu ar jaunesniu žmogumi, gal tiesiog sulaužykit stereotipus ir paprasčiausiai mylėkite visa širdimi.