Kam antra puse?

Kodėl vyrai ir moterys ieško antrosios pusės? Atsakymas į šį klausimą paprastas. Vyro ir moters partnerystė – tai biologinis ir dvasinis poreikis, kurį siekiame patenkinti. Kadangi žmonės yra skirtingo charakterio, turi skirtingus siekius, antrosios pusės paiešką gali lemti skirtingi faktoriai ar skirtingos jų kombinacijos. Galima pasakyti paprasčiau: skirtingi žmonės ieško antrosios pusės dėl visiškai skirtingų priežasčių.

Draugystė

Dažnas ieškome antrosios pusės siekdami išvengti vienatvės. Visi norime bendrauti su kuo nors ir kartu leisti laiką. Žurnalistė Džein Gordon juokauja, kad jai vyras reikalingas jei ir ne visam gyvenimui, tai bent per Kalėdas. Pastebėjimas gan taiklus, nes gyvendami vieni būtent per šventes pajuntame, kokie  vieniši esame. Šalia esantis žmogus užpildo tuščią erdvę. Ši priežastis skatina ieškoti antrosios pusės tuos, kurie nemoka gyventi vieni.

Tobulėjimas

Tik dvi priešybės gali viena kitą papildyti. Draugystė su kita lytimi praturtina: vyrai iš moterų išmoksta atjautos, švelnumo, moterys – ryžtingumo. Daugelis mokslinių tyrimų patvirtina, jog mišriose vyrų ir moterų grupėse daug geresnė atmosfera, geresni rezultatai. Taip ir mažoje dviejų žmonių aplinkoje harmonija pasiekiama tik vyrui ir moteriai susivienijus. Tobulėjimas skatina ieškoti antrosios pusės pasiryžusius iš draugystės pasisemti vertingos patirties.

Intymumas

Popkultūra šį partnerystės motyvą akcentuoja kiek per ryškiai, todėl dažnas galėtų pasakyti, kad priešingoje lytyje ieškome tik geismų patenkinimo. Kad jo ieškome – natūralu. Tai gamtos mums duotas poreikis, tačiau vien ties šia priežastimi apsistoja paviršutiniški žmonės, kuriems kūniški jausmai svarbiau nei dvasiški. Aistra – svarbi tema poros gyvenime, tačiau tvirta draugystė vien ja retai kada remiasi.

Ekonominė sąjunga

Karjeristai ir materialistai gali siekti konkretaus žmogaus partnerystės manydami, kad kartu gaus geresnes galimybes darbe ar versle. Šiuo atveju juos vieną prie kito traukia bendras materialus gerbūvis. Vyras ir žmona dažnai vysto bendrą verslą, tačiau ne visada tai yra priežastis, kartais – pasekmė.

Lengvesnė buitis

Feministė Irina Dunn teigia, kad vyras moteriai reikalingas kaip žuviai dviratis. Juk šiuolaikinė moteris sugeba viską, ką sugeba vyras. Vyrai taip pat nenusileidžia moterims – yra geri kulinarai, moka naudotis skalbimo mašinomis. Vis dėl to, seno sukirpimo žmonės vis dar tikisi iš antrosios pusės moteriškų ir vyriškų vaidmenų. Paprastai šis motyvas neužima pagrindinės vietos ieškant poros, tačiau gali būti esminiu senyvame amžiuje.

Vaikai

Nors ieškodami antrosios pusės paprastai detaliai neplanuojame bendros ateities, tačiau noras turėti vaikų gali būti stipriu motyvu. Kartais šeimos net išyra dėl to, kad viena pusė negali ar nenori turėti vaikų. Partnerio siekimas dėl vaikų būdingesnis moterims, tačiau gali būti svarbus ir vyrui, tiksliai įsivaizduojančiam tobulos šeimos paveikslą.