Atsakyti pries isipareigojant pazintyje

Nauji santykiai gali užgriūti visai netikėtai. Galbūt sutikote sau tinkamą žmogų vakarėlyje, gal gavote žinutę nuo vaikystės meilės ir pabudo seni jausmai, gal tiesiog supratote, kad greta esantis žmogus nejučiomis tapo jūsų geriausiu draugu. Meilė gali užplūsti širdį greitai, tačiau pulti stačia galva į naujus santykius nereikėtų. Tikros draugystės teikiamais džiaugsmais mėgausitės tik tuomet, kai gerai žinosite, ką galite suteikti kitam žmogui ir ko patys tikitės iš jo. Todėl norint užmegzti išties vertingus santykius, prieš įsipareigojant kitam žmogui vertėtų atsakyti sau į kelis klausimus.

Paklauskite savęs:
Kaip gerai pažįstų jį/ją? Jei pamilote žmogų, tikriausiai skubėsite atsakytį į šį klausimą taip: „pažįstu gerai, juk aš myliu šį žmogų“. Vis dėlto, gerai pažinti žmogų nėra taip lengva. Tam gali prireikti ne vienerių metų. Jei tiek laiko neturite, jei norite būti kartu jau dabar, skirkite laiko apmąstymams, pasistenkite patekti su tuo žmogumi į netikėtas situacijas, kuriose jis parodytų savo tikrąjį veidą. Ir ik tuomet nuoširdžiai sau atsakykite, ar tai jūsų žmogus.

Ar esu pasiruošęs atsisakyti savo individualios erdvės? Kai mūsų elgesį motyvuoja prisirišimas ir aistra, mažai galvojame apie tai, kas bus po to, kai tapsime pora. Tiesiog norime būti kartu ir tiek. Tačiau dviejų žmonių sąjungoje tenka daug ko atsisakyti, prisitaikyti prie kito žmogaus charakterio. Paklauskite savęs, ar esate pasiruošęs prireikus mesti savo mėgstamą darbą, persikraustyti į kitą miestą ar išsižadėti kokių nors asmeninių planų.

Ar ji(s) pasiruošęs draugystei? Ne paslaptis, jog paskatinti egoizmo svarstydami apie būsimus santykius daugiau orientuojamės į save. Klausiame savęs, ar AŠ to noriu, ar MAN to reikia. Tačiau labai svarbu iškelti sau klausimą: ar ji(s) yra pasiruošęs tapti mano partneriu? Galbūt apie rimtą draugystę svarstote tik jūs, o tuo tarpu jūsų meilės objektas skrajoja padebesiais arba tiesiog dar nėra tam pasiruošęs.

Ar mes abu draugystę suvokiame vienodai? Ar su juo/ja esate kalbėję apie draugystės sąvoką? Ar abu sutariate šiuo klausimu? Atrodytų, jog keblumų čia kilti neturėtų, tačiau kiekvienas partnerystę gali suvokti savaip. Skiriasi ne tik žodžių „draugauti“, „susitikinėti“ skambesys, tai gali reiškti skirtingą įsipareigojimo laipsnį. Ar įsipareigodami vienas kitam visai nebesusitikinėsite su priešingos lyties žmonėmis, ar svajosite apie santuoką? Visi šie klausimai be galo svarbūs.

Ko tikiuosi iš šių santykių? Vyrai mąsto kitaip nei moterys, o ir apskritai kiekvienas mūsų turime skirtingų siekių. Todėl svarbu paklausti savęs, ko aš tikiuosi iš naujos draugystės. Ar meilė yra mano viso gyvenimo pagrindas? Ar bijau vienatvės ir tiesiog noriu, kad kas nors užpildytų mano kasdienybę? Gal mano elgesy slypi vien egoizmas? Klauskite drąsiai ir pamėginkite atsakyti nuoširdžiai.

„Draugystė juk ne egzaminas, kad reikėtų prieš pasimatymą į klausimus atsakinėti“, – taip galėtų šio straipsnio idėją sukritikuoti ne vienas. Vis dėlto, liaudies išmintis sako, jog geriau devynis kartus pamatuoti ir tik tuomet kirpti. O gyvenimas labai dažnai patvirtina, jog išminties perlai neatsiranda iš niekur.